Bilinçli Nefes Çalışmasının Faydaları ve Pratik bir Nefes Çalışması

Breathe! by Marcelo JiménezSevgili Dostlar, 2015’i olabilecek en verimli, en mutlu şekilde geçirmek için çeşitli yöntemleri incelediğimiz yazılara devam ediyoruz. Şimdiye dek meditasyona eğildik, içimizdeki bilgeliği dinlemek konusunda bilgiler aldık ve bugün çok önemli bir başka yönteme geçiyoruz: NEFES!

Nefesin önemi hakkında ne kadar konuşsak yeterli olmayabilir. Nefes bize sadece hayat taşımaz, nefes aynı zamanda oksijene yüklenmiş bilgi kodlarını almamızı sağlar, bizi sakinleştirir, yeni fikirler keşfetmemize ya da olanları anlamlandırmamıza yardımcı olur ve sağlıklı bir yaşam için şarttır. Nefes çalışmasını günlük hayatınızın bir parçası yapmaya sizleri ikna etmek için aşağıda nefesin bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını çeşitli kaynaklardan derledim:

  1. Endişe, panik ve anksieteyi azaltır: Pek çoğumuz sürekli olarak orta-düşük dereceli gerilim altında yaşıyoruz ve hızlı ve yüzeysel nefes alıyoruz. Derin ve bilinçli nefes almak, parasempatik sinir sisteminizi çalıştırır ve buna cevap olarak doğal rahatlama gelir. Endişelerinizi azaltmak için daha yavaş, daha derin ve daha bilinçli nefes alıp vermeyi deneyin.
  2. Zihninizde berraklık sağlar, odaklanmayı kolaylaştırır: Yavaş ve bilinçli nefes beyine oksijen sağlar. Bundan sonra büyük bir karar alacağınız zaman, yavaş, derin ve bilinçli nefes almayı ve vermeyi deneyin. Nefesle gelen netliği hissedin. Önünüzdeki konuya çok daha açık ve berrak niyetlerle odaklandığınızı göreceksiniz.
  3. Ruh halinizi yükseltir: Eski Şamanik ve Pranayama öğretmenleri nefes çalışmalarıyla bilincin yüksek seviyelerine ulaşırlardı. Gün boyunca nefesinizin farkına vararak ve zaman zaman kontrol edip, derin, yavaş ve bilinçli nefeslerle tutarlı bir şekilde hem moralinizi hem de ruh halinizi yüksek seviyelerde tutabilirsiniz.
  4. Sağlıklı hücrelerinizi besler:1931 Nobel Tıp Ödülü Otto Warburg’a verilmişti. Warburg, kanserli hücrelerin yüksek oksijenli ortamlarda yaşayamadığını keşfetmişti. Derin nefes için hastalanmayı beklemeyin. Sağlıklı hücrelerinize olan şükranınızı bol oksijen alarak gösterin.
  5. Cildinizi canlandırır: Derin, yavaş ve bilinçli nefes cilde giden kan akımını hızlandırır ve cildiniz çok daha canlı, taze ve ışıltılı bir hale bürünür.
  6. Sindirimi destekler: Rahat bir beden, organların sağlıklı çalışmasını sağlar. Bedenimizin yönetmediğimiz sistematik aktivitelerini desteklemek için sağlıklı organ fonksiyonlarına ihtiyacımız var. Nefes, sindirme, özümseme, emilme ve arındırmayı daha etkili bir şekilde yapılmasına yardımcı olur.
  7. Aşermeleri engeller: Derin, bilinçli nefes, dış maddelere olan isteğinizi azaltır. Bir dahaki sefere canınız şekerli besinler, şekerli veya kimyasal içeren içecekler ya da sigara istediğinde üç bilinçli nefes alıp verin ve gerçekten o şeylerin yan etkisini isteyip istemediğinizi kendinize sorun. İçinizdeki gücü hissedin.
  8. Kan basıncını ayarlar: Derin, yavaş ve uzun nefesler kalp kasına bütünüyle oksijen sağlar. Böylece kalp atışlarınız yavaşlar ve tansiyonunuz dengelenir.
  9. Uykuya yardım eder: Derin nefesler Epifizi uyarır. Epifizin dengeli bir şekilde hormon salgılaması ise uyku şablonlarımızı etkiler, böylece dinlendirici, derin ve sağlıklı bir uyku çekmenize yardımcı olur.
  10. Ruhani faydalar: Nefesin günümüz bilim insanlarınca incelenmemiş ancak benim kendimde ve çalışmalarımda gözlemlediğim, pek çok nefes eğitmeninin de üzerinde durduğu sayısız yararları var. Nefes, özellikle istenmeyen davranış şablonlarının çözülmesinde, negatif anı, duygusal bağ ve inançların salıverilmesinde ve boyutlar arası bilinç yolculuğunda vazgeçilmez bir araçtır. Derin nefes bize bilmediğimiz dünyaların kapılarını açar, aydınlanmaları sağlar, yükselişimize yardımcı olur ve işin kısası bizi MUTLU eder!

Pratik bir nefes çalışması:

Bu çalışmayı denemenizi ve günlük alışkanlık haline getirmenizi öneririm:

  • Önce ciğerlerinizdeki bütün havayı dışarıya atın. Karın kaslarınızı da kullanarak havayı ittirin, ciğerlerinizi sıkıştırın, içeride hiç hava kalmayıncaya bunu yapın. Gidebileceğinizi düşündüğünüzden çok daha ileri gidin. İçeride gerçekten hiç hava kalmasın.
  • Şimdi burnunuzdan dörde kadar sayarak önce karnınızı (ciğerleri değil) genişleterek derin bir nefes alın.
  • Nefesinizi tutun ve yediye kadar sayın.
  • Şimdi nefesinizi ağzınızdan ağır, ağır sekize kadar sayarak verin. Nefes verişinizi kontrol edin.

Bu nefes çalışmasının faydalarını mutlaka hissedeceksiniz ve zamanla kolaylaştığını göreceksiniz. İlk birkaç seferinde özellikle nefes verme, istemsiz bir hareket olduğu için sekizde değil de altıda bitebilir. Ama sonra ciğerleriniz ve kaslarınız buna alışacak. Bu nefesi gün içinde tekrarladığınızda hayatınızın her yönünde gelişmeler olduğunu fark edeceksiniz.

Yukarıdaki pratik nefes çalışmasının dışında, nefes eğitmenleri ile de çalışmanın kendinizi tanıma yolunda çok ama çok faydalı bir yöntem olduğunu söylemek istiyorum. Bulunduğunuz şehirdeki nefes kurslarına bir bakın, eğer böyle bir eğitim bulamazsanız, ilgili kitaplarla çalışın. Hayatınıza yeni bir “nefes” girecek.

Bu konuda okuyucularım arasında olan nefes uzmanlarının da yorumlarını bekliyorum. İleride okunmaları amacıyla lütfen bu yazının altındaki yorumlar bölümüne yazınız. Çok teşekkürler!

Mor Alev

Bu dönemde salıverme, arınma ve hayatınıza yeniden yön vermek konularında dönüşümünüzü hızlandırmak, Yüksek Benliğinizle daha aktif bir ilişki kurmak ve Mor Alev’le kişisel olarak çalışmak için randevu almak istiyorsanız lütfen “Yükseliş Enerjileri ile Kişisel Danışmanlık” bağlantısına gidin ya da moralev@outlook.com adresine yazın.

Bu yazının 5846 numaralı Telif Hakları Kanunu uyarınca tamamının ya da parçalarının kopyalanması, izinsiz olarak yayınlanması, yazarının adının değiştirilmesi, üzerinde hak iddia edilmesi yasaktır. Kanunun 71. maddesi uyarınca bunun aksi davranışlar hakkında kanuni işlem yapılır. http://moralev.com

13 comments

  1. Sevgili Mor Alev, nefes almanın faydalarından genel olarak çok güzel bahsetmiş. Benim özellikle üzerinde durmak istediğim birkaç nokta var;
    1. Diyaframı özellikle kullanmak; Doğdumuz zaman aslında doğru nefes alıyoruzdur. Dikkatinizi çekmişse hastanede doğum kısmında bebeklerin çığlıkları heryeri çınlatır. Çünkü doğru nefes alıyorlardır  İlerleyen zamanla birlikte ego’nun yükselmesi hayatsal karmaşalar nedeniyle bizler diyaframdan nefes almayı unuturuz. Maalesef… Diyafram kasını kullanarak yani karından başlayarak alınan nefeslerle ciğer kapasitesinin büyük bir kısmına oksijen girmesine, doğaldır ki vücudumuza da zengin bir oksijen girişini sağlamış oluruz. Bu da öncelikle bedensel sağlığa ve ruhsal sağlığa kavuşmada büyük etki yapar. Diyafram nefesi timus bezini de aktif olarak kullanımı sağlar. Böylece kişide zarar vermeme erdemi de yükselir.
    2. Eksik solunumda kişi bireyseldir. Çünkü beyne de doğru dürüst oksijen gitmediği gibi nefes boşlukları da oluşmaktadır. Bu da kişinin kaygılar ve korkular içinde kaybolmasına neden olur.Nefes teknikleri eğitiminde kişiye bu da tekrar kazandırılmaktadır.
    3. Nefesin burundan alınıp burundan verilmesi de çok önemlidir. Öncelikle alınan nefesin burundaki tüycükler nedeniyle kirli havanın temizlenmesi, hava sıcaklığının vücut seviyesine indirgenmesi geçtiği yol nedeniyle gereklidir. Burundan verilmesi de nefesin önemlidir. Yoksa boğazda belirli bir süre enfeksiyonik olaylar başlar.
    4. Burundan nefes alınmasının bir diğer gerekçesi de burundaki enerji merkezlerinin beyinle bağlantısıdır. Evet heraldığımız nefesle yaşam enerjisi ve yükseliş enerjileri almamız açısından çok önemlidir. Aldığımız nefes üzerinde eterik kristal denilen enerji parçacıkları vardır. Bu eterik kristallere istediğimiz enerjiyi yükleyerek bedenimize almamız mümkündür. Melek enerjilerinde de onlardan faydalanırız. Eğitimlerinde öncelikle bağışıklık sistemi ve farkındalığı artırmak üzerine programlar yükletiyorum. Daha sonrası kişiye kalmış :)
    5. Sonsuzluk Nefesi ; ben buna da çok önem veriyoum. Başmelek Mikail’in mesajlarında da yer almıştır sonsuzluk nefesi.Bütünlükte olmanın kendimizdeki blokajları temizlemeye, varlığınızı daha yüksek boyutlu düşüncelere açık hale getirmesi ve demirlemenize etkisi çok yüksektir.
    6. Melek enerjileri kullanımı ve meditasyonlarda da derin nefes alıp vermelerle ego devre dışı bırakılır ve daha sonra bu çalışmalara geçilmesi uygundur.

    Sevgiyle…

    Beğen

  2. Merhaba
    Normal bir insan dakikada yaklaşık 15 kez nefes alır
    yapmamız gereken bu sayıyı 8-9 kez nefes almaya indirmek
    ilk başlarda biraz zorluk oluyor, ancak biraz gayret edince 10 kez nefes normal geliyor
    sadece dikkat ve odaklanma gerekli
    dikkat edilmesi gereken nefes verirken içimizde hiç nefes kalmayana kadar ciğerleri boşaltmak ve nefesi örnek 3 saniyede alıyorsak 5-6 saniyede vermek
    umarım yardımı olur:)

    Beğen

  3. Çok rahat başarilı ve güzel bir gençlik hayatından sonra zor bir dönemden geçtim.Maddi durumun bozulmasının ardından manen yaşadığım yıkımlarda birbirini kovaladı ve enerjim tükendi.İyi bir müzisyen ve çok başarılı bir danışmanken, her programda birçok insanın beğenisini toplayıp, yüklendiğim tüm işlerin üstesinden kolayca gelebilirken hayatımda birçok şey kontrolden çıkmış herşey kötü gider olmuştu.Ben bu olayı tam 9 senelik kabuslarla dolu bir uyku olarak sayıyorum.Bu olumsuzluklar resmen hayatımı kara bulutlu ve puslu bir yaşama çevirmişti. Tam da bu arada 2.evliliğimi sonlandıracakken eşimin isteğiyle bir nefes terapistine gittik. İlk seansta kendimi çok garip hissettim. Hatta hiçbirşey anlamadım. Tam 1 saat boyunca hiç tıkanmadan ağzımdan nefes alıp verdim.Garip bir uyuşma, saçma gelecek ama sanki ruhum bedenimden ayrılıp dolaşıyor hissi oluştu.Ama tarif edemedim. Ama bu olayın ardından 2. Seans sonrasında uyandığımı farkettim. Kendime olan güvenim yeniden geldi. Olaylar öyle lehime değişmeye başladı ki!!! O panik ve çaresizlik yerini olaylara daha bilinçli, objektif, çözümleyici bir bakış açısı getirdi. Anlatacak o kadar çok şey var ki aslında… Ben ne kadar anlatırsam anlatayım deneyimlemeden bunu anlamanız mümkün değil. Ama bilinçli nefes alıp vermek yolunuzu aydınkatacaktır. Tabii ki Tanrının izni ve meleklerin yardımıyla…Sevgiyle kalın.

    Beğen

  4. Nefes boşlukları oluşmaktadır demişim yanlışlıkla. Tam tersi kaygı,korku da olan kişi de nefes boşlukları oluşmaz. Nefes hızlı ve yüzeyseldir. Eğitimlerle tekrar oluşturulur.
    nefes-meditasyon-enerji çalışmaları-olumlamalar birbirlerini tamamlayıcı unsurlardır derim naçizane 🙂 ❤

    Beğen

    1. Teşekkürler Türkan. Arkadaşlar, Türkan bir nefes eğitimcisi ve Facebook sayfasının adı “ışığa doğru”. Sevgiler

      Beğen

  5. Teşekkürler. Bende akşam başladım nefes çalışmasına :)) günde kaç dakika yapmalıyız bu nefes çalışmasını?

    Beğen

    1. Sevgili Nuray, rahatlayana kadar yapabilirsiniz. Bazen 4-5 nefes yeterlidir. Bazen acil bir durumda, ters bir cevap vermeden net düşünmek için bir-iki nefes çalışırsınız. Bazen de 10 dakika nefes çalışabilirsiniz. Sevgilerimle…

      Beğen

  6. Herkese selam.kafamda soru isareti olustu.moralev dostumuza gore nefesi burundan alip agzimizdan vermemiz soyleniyor.nefes teknikci Turkan hanimsa burundan alip burundan vermemiz soyleniyor.hangisi dogru soruma cevap verirseniz sevinirim.simdiden tesekkurler herkese.

    Beğen

    1. Sevgili Gürsel, benim vermiş olduğum yüzlerce farklı nefes çalışmasından sadece biri. Kiminde ağızdan nefes alıp, burundan verirsiniz, kiminde hızla ağızdan alıp verir, kiminde derinden ve sadece burnunuzu kullanırsınız, ve bütün bunların çok çeşitli versiyonlarını düşünün… Ayrıca şamanik nefeslerle, pranayama nefesleri, yoga pozlarındaki nefes çeşitleri de bulunmakta. Bu konuda tek bir doğru yok, pek çok doğru var. Önemli olan bir yerden başlamak. Ben en sade ve kolay yöntemi verdim. Amacım dikkatinizi nefesinize çekmekti ki, sanırım bunda başarılı oldum. Sevgilerimle…

      Liked by 1 kişi

Yorumlar kapatıldı.