Kuşbakışı Etkisi (Overview) & Gaia’nın Güzelliği

The Earth seen from Apollo 17.
The Earth seen from Apollo 17. (Photo credit: Wikipedia)

Arkadaşlar, elimde size anlatmak istediğim şeyleri içeren upuzun bir konular listesi var. Bunlardan biri Gaia, yani Dünyamız ve onun yaşayan, nefes alan bir varlık olduğu. Genelde plana bağlı kalsam da bazı yazılarımdan anlamış olacağınız gibi senkroni de bu konuları seçmeme önayak oluyor. Ses ve müzik dizisi gibi.. Bugün bu filmi görünce Gaia ile ilgili yazmanın zamanının geldiğini anladım. Dünyamız benzersiz ve çok güzel! Gaia yazıları bundan sonra gelmeye başlayacak…

Ama önce 20 dakikanızı ayırıp bu muhteşem filmi seyretmenizi rica ediyorum. Filmin orijinali Vimeo’da ve Türkçe çevirisi yok ama HD ve kalitesi çok yüksek. Youtube versiyonuna google translate ile altyazı ekleyebilirsiniz. Birinin kendisini diğerinin linkini buraya ekliyorum. Filmin konusunu şöyle özetleyebiliriz:

Dünyanın uzaydan ünlü ‘Mavi Bilye’ fotoğrafının çekilmesinin 40. yılında, Planetary Collective astronotların dünyayı dışarıdan görmelerinin hayatlarını değiştiren hikayelerini, perspektiflerini ve hayat görüşlerini değiştiren deneyimlerini belgeleyen bir film sunuyor. Bu deneyime kısaca ‘Kuşbakışı Etkisi’ adı veriliyor.

Kuşbakışı Etkisi ilk olarak 1987 de yazar Frank White tarafından tanımlandı ve astronotların gezegenimiz ve insanoğlunun onun üzerindeki yeri hakkındaki bakış açılarını değişime uğratan bir deneyim olarak açıklanıyor. Genel olarak yaşananlar gezegen için büyük bir hayranlık ve saygı hissi, tüm hayat şekillerinin birbiriyle olan ilişkisini derinden anlamak ve çevreye özen göstermek, ona iyi bakmak için yenilenmiş bir sorumluluk hissi.

Bu kısa film kuşbakışı etkisini yaşamış olan beş astronotla söyleşerek bu fenomeni anlamaya ve keşfetmeye çalışıyor. Film aynı zamanda düşünür ve yorumculardan bu anlayışın toplumumuza getirdiği ve getireceği geniş etkiler, çevremizle olan ilişkilerimiz hakkında görüşlerini alıyor.

İyi seyirler

OVERVIEW from Planetary Collective on Vimeo.

http://youtu.be/992RHtY6yrM

1 comments

Yorumlar kapatıldı.